Jag jobbar med utställningsbilder till Stockholms Matmarknad och Sturehof i samband med bokreleasen av Hävvi = Självklart, Sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp. Bilderna skrivs ut på Fine Art Print Aquarella storlek 50×70 och 70×100. Upplagan blir endast 5 ex av varje (certifikat ingår vid köp) och varje bild är signerad på framsidan.

Varmt välkomna på vernissage: Stockholms Matmarknad 3/2 kl 15-16 och Sturehof klockan 17-18! Visas till 27/2!

Se alla bilder med titlar i detta infoblad

FOTOGRAFIER FRÅN BOKEN HÄVVI = SJÄLVKLART

Jag hittade restaurang Hävvi i Glen mest av en slump på nätet och när jag läste menyn, som både kändes genuin och poetisk, bestämde jag mig för att åka dit. Väl framme imponerades jag av fantastiska smakupplevelser som egenfångad fjällfisk och tempererad Suovas. Och när Elaine berättade om hantverket bakom olika samiska specialiteter ville jag bara veta mer. Jag ställde mig också frågan; Varför har jag aldrig hört talas om samisk mat tidigare?

Året var 2011 och vårt första möte resulterade i flera reportage som publicerades i bland annat tidningarna Kupé och Gourmet. Idag har Hävvi i Glen fått utmärkelser i White Guide åtta år i rad tillsammans med och en rad andra aktörer, nu senast från Gastronomiska Akademien. 2016 träffade jag Elaine igen under produktionen av “Smak på Sápmi”, en bok som initierades av Slow Food Sápmi och som skapades tillsammans med samiska kockar. Den fick stor uppmärksamhet och utsågs bland annat till “Bäst i världen” i två kategorier av Gourmand World Cookbook Awards.

I fjol hörde Elaine av sig igen och berättade att Sametinget bestämt sig för att bidra till hennes drömprojekt, en kokbok som följer samernas åtta årstider. Hon ville att jag skulle ta bilderna till boken och resultatet, “Hävvi = Självklart, Sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp”, tog ett år att producera.

Utställningen består av 41 bilder, ca 10 st visas på Stockholms Matmarknad och ca 30 st på Sturehof.

Upplagan på varje bild är endast fem exemplar på Fine Art Print Aquarella i storlekarna 50×70 eller 70×100.

De levereras signerade utan ram. Certifikat bifogas vid köp.

Fotografierna kostar 4 000 kr eller 6 000 kr beroende av storlek.

Frakt eller bud tillkommer. Leveranstid ca 1-2 veckor.

Beställ via bianca@foodphotographyandstyling.se

Boken produceras med stöd från Sametinget och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
—-

Mer om fotografen Bianca Brandon-Cox:

Bianca växte bokstavligen upp i sin mormors, dokumentärfotografen Ingrid Landbergs, mörkrum. Ingrid var den enda kvinnliga medlemmen i Gävle fotoklubb där hon och tre kollegor startade Bildgrupp Gavle. De fyra, som bland annat gjorde fotoresor till Irland, England och Polen, belönades med ett flertal priser för sina arbeten.

Idag har Bianca verkat bakom kameran i över tjugo år, och för tio år sedan bestämde hon sig för att fokusera på mat och dryck samt människorna bakom maten. Sedan dess har hon hunnit göra 20 kokböcker och ca 10 utställningar med fokus
på mat.

2014 medverkade Bianca i produktionen av ”Smak på Sápmi – tradition, innovation och framtid”. Boken utsågs bland annat av Gourmand World Cookbook Awards till ”Bäst i världen” i två kategorier och näst bäst i ”The Best Cookbooks of the last 20 years in its category ”Local Cuisine”.

I samma veva som Smak på Sápmi producerades fick Bianca veta att hennes pappa ärvt en låda med fotografier, filmer och dagböcker efter sin far Hugh Brandon-Cox. Döm om hennes förvåning när hon upptäckte att hennes farfar, som verkade som konstnär, fotograf och filmare i England, hade levt med och dokumenterat norska samers liv under sju år på 1960-talet.

Hans bilder skildrar det vardagliga livet i alla skeenden; renar som transporteras på flottar, barn som leker i undersköna landskap och kvinnor som styckar djur.Han beskriver sitt möte med de norska samerna i boken ”The trail of the Arctic Nomads”, och hans oredigerade film om deras liv har visats både i engelsk och svensk teve.

Bianca producerar just nu bilder till flera kokböcker, och när det är klart hoppas hon få tid att grotta ner sig i farfars efterlämnade låda. Drömmen är att producera en bok och en utställning utifrån det unika materialet.