Bianca Brandon-Cox

Vårens smaker – Smaksymfoni med Fjorgyns systrar!

Vårens smaker – Smaksymfoni med Fjorgyns systrar!
Lördagen den 11 maj deltog jag i en minnesvärd måltidsupplevelse “Våren smaker” med Fjorgyns systrarHornuddens Trädgård, tillsammans med de passionerade matentreprenörerna Lena Engelmark Embertsén från Högtorp gård , Erika Olsson från Onsberga och Karin Sjöstedt från just Hornudden. Även Clara Grill från Runnvikens Pensionat ingår i kvartetten men hon kunde tyvärr inte vara med vid detta tillfälle.

“Vår ambition är att våra gäster ska minnas dessa tillfällen med glöd och värme, nya insikter och lyckliga smaklökar. Vi vill också att de ska lämna det dignande bordet med en lust att själva skapa minnesvärda måltidsstunder som säkrar att även våra barnbarn får uppleva fantastiska matupplevelser.”

Dagen började med fika bestående av nässelsockerkaka och björksav i två varianter; nytappad och syrad. Detta följdes sedemera av vildaväxtervandring, trädgårds- och växthusvandring samt smakverkstäder på tema vilda smaker och fett.

Efter vildaväxtervandringen med smakjägaren Lena Engelmark Embertsén från Högtorp gård insåg jag det absurda i att köpa så mycket bladgrönt i affären, när hela gräsmattan är full av dem, många med mer näring än de köpta. Till exempel är näringstäta nässlor nyttigare än broccoli, och det mesta på en maskros är ätbart, dock inte stjälken.

Det var även spännande att följa de vilda växternas resa från råvara till produkt i smakverkstaden, där vi fick prova alltifrån granskottssylt till björksirap samt smultronlika picklade granblommor. Jag vill även passa på att tipsa om Lenas bok “Granskott, vårbrodd och tjärdoft – om kärleken till det vilda nordiska köket“, skriven tillsammans med Ola Engelmark och kocken Fredrik Johnsson. Den innehåller en genialisk smakguide där man lätt kan se hur man ersätta till exempel citron med svenska vilda smaker, där granskott, ung tall och färska barr kan ge en liknande citrusaktig syra. Söker man kaffe/chokladtoner kan man använda ekollon eller rostade humleblomster.

Erika från Onsberga lärde mig hur mycket smak som finns i kvalitetsfett från välmående djur som Linderödssvin och Magalizagrisar, jämfört med de grisar som föds upp för massproduktion och som totalt bleknar i jämförelse.

Fett smakar verkligen olika och fett är en fantastisk smaksättare som tillför alltifrån nötighet till en djup och härlig krämighet. Fett bidrar även med en subtil sälta och en naturlig sötma och ger en fyllig, avrundad smakupplevelse samt hjälper till att bära och förstärka andra smaker i både produkter och maträtter.

Precis som många andra har jag vuxit upp under en tid då fett ansågs som både onödigt och onyttigt, så de nyförvärvade kunskaperna är verkligen en del av en ny spännande upptäcktsresa i mitt liv.

Avslutningsvis avnjöt vi en sörmländsk fyrarättersmeny där vilt, odlade produkter och lokala fetter sammanflätades i en hyllning till våren. Oskar, kock på Hornudden, berättade att alla de smakrika vilda inslagen skapade hög energi i köket, vilket märktes på den välsmakande maten. Dryckesmenyn bestod enbart av lokala, sörmländska drycker. Sommelier för kvällen var Karins man Mats, och spännande nog var de alkoholfria alternativen, såsom “Tjärad must” från Högtorp gård och “Iscider” från Pomologik, helt galet bra till maten.

Innan vi åkte hem hann vi även med lite shopping i Hornuddens gårdsbutik. I påsen hamnade både den goda iscidern, Björkad äppelmust och Hornuddens egen svartvinbärssylt. Vi fick också med oss tre plantor från Hornuddens växthus, alla ätbara. Vi ser fram emot att smaka på dem så snart de har växt till sig.

Minnesvärda tips från Lena:
Göra eget örtsalt: Mixa färska kryddor med salt i förhållandet 50/50 och låt blandningen torka innan du förvarar den i en burk.
Frysa nässlor: Skölj och förväll nässlorna snabbt, kyl dem sedan i kallt vatten innan frysning för att bevara smaken.
Gröna picklade granskott: Frys in och pickla dagen innan användning för att behålla dem extra gröna.
Ta tillvara: Svartvinbärsblad ger fantastiskt te och kvistar kan läggas i olja för god smak.

Jag är djupt tacksam för att jag under en halvdag fick ta del av dessa kompetenta inspiratörers kunskaper och erfarenheter genom olika vandringar, smakverkstäder och en fantastisk middag. Ser fram emot nästa tillfälle med Fjorgyns systrar, då detta var en exceptionell måltidsupplevelse med ett lärande för livet.

Share this post