Bianca Brandon-Cox

Om Bianca Brandon-Cox

 
 
Över 20 års erfarenhet inom marknadsföring, affärsutveckling och produktutveckling, från reklambyråer till Sveriges marknadsföringsbolag Visit Sweden.

“Den stora passionen för mat- och dryckeskoncept samt människorna bakom är fortfarande lika stark.”
 
Jag har en gedigen bakgrund inom marknadsföring genom att dels ha arbetat på tre reklambyråer och Sveriges marknadsföringsbolag Visit Sweden samt som egenföretagare i över 20 år. Som professionell matfotograf och filmare har jag genom åren även producerat ca 30 kokböcker, varav flertalet vunnit fina priser.

Sedan april 2023 driver jag återigen Bianca Brandon-Cox Productions AB, där jag kombinerar mitt kunnande inom hållbar marknadsföring och affärsutveckling med min passion för mat-, dryck- och besöksnäring. Bland annat föreläser jag inom konsumenttrender, måltidsturism, destinationsmarknadsföring och hur företag kan kommunicera sitt hållbarhetsarbete i praktiken.

Under min tid på Visit Sweden har jag som temaspecialist inom måltids- och kulturturism och som projektledare för Måltidsturismprogrammet stärkt Sveriges profil som en attraktiv måltidsdestination samt bidragit till företags- och affärsutveckling i hela Sverige genom att sprida kunskap till svenska besöksnäringsaktörer.

Nu ligger fokus på en kombination av marknadsföringstjänster och affärs-, produktutveckling, med en specialisering inom mat, dryck och besöksnäring. Verksamheten syftar till att hjälpa kunder att förbättra sin marknadsföring, varumärkesutveckling samt produkt- och konceptutveckling genom inspirerande föreläsningar, utbildningar och kreativa tjänster.

För mer information kontakta mig gärna!

———-

BAKGRUND 

Uppvuxen i Gävle med en mormor som var fotograf, insåg jag tidigt att fotografi var den magiska nyckeln till olika världar. Det blev min passion, och redan på gymnasiet började jag frilansa som fotograf. Min resa började som visuell kommunikatör, men har med tiden utvecklats till att omfatta en bredare skala av kompetenser. 

En annan passion i livet är kärleken till mat och dryck samt människorna bakom. Jag har nu i 25 år fokuserat på mat- och dryckeskoncept genom tre olika kommunikationsbyråer samt i mitt eget bolag Bianca Brandon-Cox Productions.

Under åren har jobbat med alltifrån matfotografi, rekvisitastyling, som filmare och Content Manager. Jag har även frilansat som marknadschef, redaktör, projektledare samt som trendspanare. Jag har lanserat svenskt mathantverk internationellt genom projektet “Fabulous Flavours of Sweden” och skapat matrelaterade trendturer med butiks- och restaurangbesök genom “FOOD PEOPLE – Trendtours & Events” (eget koncept tillsammans med Eric Persson).

Under ca tio medverkade jag till ca 30 kokböcker och ett flertal vann priser i Gourmand World Cookbook Awards flera år i rad. T ex den samiska kokboken “Smak på Sápmi – tradition, innovation och framtid” (Slow Food Sápmi). Den belönades bland annat med “Best of the Best 25 year anniversary 2020” i två kategorier; Local Region Book Sweden och Arctic Book. Även boken “Hävvi = Självklart – Sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp” fick flera utmärkelser i GOURMAND WORLD COOKBOOK AWARDS.

Under årens lopp har det även blivit 19 matfotoutställningar på alltifrån museer och konsthallar till restauranger och matbutiker, både i Sverige och utomlands.

Visit Sweden och “Exportprogram för måltidsturism”
Min senaste anställning var på Sveriges marknadsföringsbolag, Visit Sweden, där jag tillbringade 3,5 år som projektledare och temaspecialist. Jag var bland annat ansvarig för kunskapsspridningen inom “Exportprogram för måltidsturism” även kallat “Måltidsturismprogrammet” och “Kunskapsbanken Måltid“. Jag arbetade för att bidra till företags- och destinationsutveckling i hela Sverige genom att sprida kunskap om potentialen inom måltidsturism, internationella- och svenska resenärers behov och önskemål samt måltidstrender. Jag skapade produktutvecklingsguider som Steg för steg guiden och Möjlighetsanalys samt kurser i hur man optimerar sina digitala kanaler med fokus på sociala medier. Under åren föreläste jag även nationellt om “Potentialen inom måltidsturism”, “Måltidsturismtrender”, “Platsunik Storytelling” och “Hur man kommunicerar sitt hållbarhetsarbete i praktiken”.

Kunskapsbanken Måltid fick över 100 000 besök 2018-2021. Nöjdhetsresultat för paketeringar 2019-2021Lärde du dig något nytt? 94%. Värde för ditt arbete? 96%. 

Vi skapade även inom Måltidsturismprogrammet ett nationellt nätverk inom måltidsturism samt Sveriges största event inom måltidsturism ”Tomorrow’s Food Travel” 2019, 2021 och 2022.

Nöjdhetsresultat: 93,8% av regionala partners anser att Måltidsturismprogrammet bidragit till en ökad kunskapshöjning om måltidsturism i deras respektive region/stad. 

Som temaspecialist inom områdena kultur- och måltidsturism var jag rådgivare till de flesta team på Visit Sweden utifrån en rad olika hattar, framförallt inom måltid och kultur, men även inom hållbarhet, trend och aktualitet. Jag gav input till kampanjidéer, webbartiklar, trend- och målgruppsanalyser samt Oneline Travel Agents såsom Tripadvisor och Expedia. Under 2022 på Visit Sweden, arbetade jag fram en guide ”Riktlinjer för tematisk textproduktion” för hela bolaget samt för externa leverantörer. Resultatet blev en mer positionerande och värdeskapandee marknadskommunikation med varumärkesanpassad tonalitet och budskap i alla kanaler. 

Jag var även ansvarig för att driva vidare det populära kampanjkonceptet “The Edible Country” och “The Drinkable Country” samt engagerad i Tomorrow’s Food Travel – TFT SWEDEN“.

2023-

Sedan april 2023 driver jag mitt eget bolag Bianca Brandon-Cox Productions AB igen. Hittills har affärsutvecklingen skett tätt sammanflätad med mina kunder och efter deras behov.

Mina uppdrag spänner över ett brett spektrum, från att hålla inspirerande föreläsningar och kurser om framtidens medvetna resenärer, aktuella trender, måltidsturism och effektiv digital kommunikation, till att skapa engagerande content för restauranger och hotell.

Min drivkraft; att stärka måltidssektorn genom värdeskapande marknadsföring och hållbar affärsutveckling är stark och med maten som motor vill jag utveckla företag, varumärken, platser, destinationer och regioner.

Från 2023 är jag även workshopledare inom Kurbits affärsutveckling för besöksnäringen och under våren 2024 utbildade jag ca 40 elever i “Tourism & Hospitality Marketing” IHM Business School.

Min yrkesmässiga resa drivs av en genuin passion och ett engagemang för kvalitet. Som grundare av mitt företag och expert inom marknadsföring och måltidsturism har jag haft äran att bidra till projekt som inte bara utmanat mig professionellt utan också fördjupat min expertis och förståelse för branschen.

Ett personligt åtagande jag håller mig till är att oavbrutet förnya min kunskap och dela med mig av nyförvärvade insikter. Mitt mål är att kontinuerligt inspirera och bidra till en hållbar och blomstrande besöksnäring!