Bianca Brandon-Cox

Om Bianca

 
 
Specialist inom måltidsturism och marknadsföring av måltidskoncept.
Med över 25 års erfarenhet från reklambyråer till Sveriges marknadsföringsbolag Visit Sweden.

“Den stora passionen för mat- och dryckeskoncept samt människorna bakom är fortfarande lika stark.”

KORT SAMMANFATTNING OM BIANCA BRANDON-COX

Från matfotograf till helhetslösningar inom måltidsturism
Jag har ca 25 års erfarenhet av marknadsföring och affärsutveckling, genom arbete på tre reklambyråer, Sveriges marknadsföringsbolag Visit Sweden samt som egenföretagare.

Sedan april 2023 driver jag återigen Bianca Brandon-Cox Productions AB, där jag kombinerar mitt kunnande inom marknadsföring och hållbar affärsutveckling med min passion för mat-, dryck- och besöksnäring. Jag föreläser bland annat om konsumenttrender, måltidsturism, destinationsmarknadsföring och hur företag kan kommunicera sitt hållbarhetsarbete i praktiken.

Under 2023-2024 har jag genomfört flera utbildningar för att stärka min kompetens, såsom Place Branding, AI i kreativa processer, systematiskt hållbarhetsarbete för destinationer och GSTC Sustainable Tourism Training Program.

Nu fokuserar jag på att erbjuda helhetslösningar inom måltidsturism och marknadsföring tillsammans med mitt nationella expertnätverk, som består av projektledare, hållbarhetsstrateger, kockar, konceptutvecklare, AI-experter, varumärkesstrateger och platsutvecklare.

Läs gärna mer under “Tjänster”

BAKGRUND

Fotografi en nyckel till olika världar
Uppvuxen i Gävle med en mormor som var fotograf, insåg jag tidigt att fotografi var den magiska nyckeln in till olika världar.

Att måla med ljus, vilket är vad fotografi betyder, blev min första passion. Redan på gymnasiet började jag frilansa som fotograf för kultursidorna på Gefle Dagblad.

FRÅN DOKUMENTÄRFOTO TILL MATFOTO & FILM

Reportage och matblogg 
Som nyfiken och omvärldsintresserad låg dokumentärfoto och reportage initialt nära till hands. Min andra passion i livet visade sig vara mat, dryck, måltidskoncept, måltidsupplevelser och människorna bakom. Nästa steg i min utveckling gick därför självklart mot matfoto, matreportage och att starta en matblogg.

Under åren har jobbat med alltifrån matfotografi och matfilm, rekvisitastyling och Content Manager på tre olika kommunikationsbyråer samt i mitt eget bolag Bianca Brandon-Cox Productions.. Jag har även frilansat som marknadschef, redaktör, projektledare och trendspanare.

SVENSKT MATHANTVERK PÅ EXPORT

Svenska mathantverksprodukter intresserar omvärlden 
2010 fick jag även den stora äran att vara med och lansera svenskt mathantverk internationellt genom projektet “Fabulous Flavours of Sweden” i London, Tokyo och Paris.

Under samma period skapade jag måltidsrelaterade trendturer med butiks-, restaurangbesök och smakverkstäder för internationella och svenska företag genom “FOOD PEOPLE – Trendtours & Events” (eget koncept grundat tillsammans med Eric Persson).

PRISBELÖNTA KOKBÖCKER

Från tradition till innovation skapar  succé
Under ca tio medverkade jag till ca 30 kokböcker och ett flertal vann priser i Gourmand World Cookbook Awards flera år i rad. T ex den samiska kokboken “Smak på Sápmi – tradition, innovation och framtid” (Slow Food Sápmi). Den belönades bland annat med “Best of the Best 25 year anniversary 2020” i två kategorier; Local Region Book Sweden och Arctic Book. Även boken “Hävvi = Självklart – Sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp” fick flera utmärkelser i GOURMAND WORLD COOKBOOK AWARDS.

Under årens lopp har det även blivit 19 matfotoutställningar på alltifrån museer och konsthallar till restauranger och matbutiker, både i Sverige och utomlands.

VISIT SWEDEN OCH “EXPORTPROGRAM FÖR MÅLTIDSTURISM”

Företags- och destinationsutveckling för att stärka Sveriges position som matland
Min senaste anställning var på Sveriges marknadsföringsbolag, Visit Sweden, där jag tillbringade 3,5 år som projektledare och temaspecialist inom kultur- och måltidsturism. Jag var bland annat ansvarig för kunskapsspridningen inom “Exportprogram för måltidsturism” även kallat “Måltidsturismprogrammet” och “Kunskapsbanken Måltid“. Jag arbetade för att bidra till företags- och destinationsutveckling i hela Sverige genom att sprida kunskap om potentialen inom måltidsturism, internationella- och svenska resenärers behov och önskemål samt måltidstrender. Jag skapade produktutvecklingsguider som där jag skapade produktutvecklingsguider som Steg för steg guiden – för att lyckas inom måltidsturism och Möjlighetsanalys – Se dina potentiella utvecklingsområden inom måltidsturism samt kurser i hur man optimerar sina digitala kanaler med fokus på sociala medier. Under åren föreläste jag även nationellt om “Potentialen inom måltidsturism”, “Måltidsturismtrender”, “Platsunik Storytelling” och “Hur man kommunicerar sitt hållbarhetsarbete i praktiken”.

Kunskapsbanken Måltid fick över 100 000 besök 2018-2021. Nöjdhetsresultat för paketeringar 2019-2021Lärde du dig något nytt? 94%. Värde för ditt arbete? 96%. 

Vi i måltidsturismteamet drev även ett nationellt nätverk inom måltidsturism samt Sveriges största event inom måltidsturism ”Tomorrow’s Food Travel” 2019, 2021 och 2022.

Nöjdhetsresultat: 93,8% av regionala partners anser att Måltidsturismprogrammet bidragit till en ökad kunskapshöjning om måltidsturism i deras respektive region/stad. 

Som temaspecialist inom områdena kultur- och måltidsturism var jag rådgivare till de flesta team på Visit Sweden utifrån en rad olika hattar, framförallt inom måltid och kultur, men även inom hållbarhet, trend och aktualitet. Jag gav input till kampanjidéer, webbartiklar, trend- och målgruppsanalyser samt Oneline Travel Agents såsom Tripadvisor och Expedia. Under 2022 på Visit Sweden, arbetade jag fram en guide ”Riktlinjer för tematisk textproduktion” för hela bolaget samt för externa leverantörer. Resultatet blev en mer positionerande och värdeskapandee marknadskommunikation med varumärkesanpassad tonalitet och budskap i alla kanaler. 

Jag var även ansvarig för att driva vidare det populära kampanjkonceptet “The Edible Country” och “The Drinkable Country” samt engagerad i Tomorrow’s Food Travel – TFT SWEDEN“.

FRAMÅT

Eget företag igen sedan april 2023
Sedan april 2023 driver jag mitt eget bolag Bianca Brandon-Cox Productions AB igen. Hittills har affärsutvecklingen skett tätt sammanflätad med mina kunder och efter deras behov.

Mina uppdrag spänner över ett brett spektrum, från att hålla inspirerande föreläsningar och kurser om framtidens medvetna resenärer, aktuella trender, måltidsturism och effektiv digital kommunikation, till att skapa engagerande content för restauranger och hotell.

Min drivkraft att stärka måltidssektorn genom värdeskapande marknadsföring och hållbar affärsutveckling är stark och med maten som motor vill jag utveckla företag, varumärken, platser, destinationer och regioner.

Från 2023 är jag även workshopledare inom Kurbits affärsutveckling för besöksnäringen och under våren 2024 utbildade jag ca 40 elever i “Tourism & Hospitality Marketing” IHM Business School.

Min yrkesmässiga resa drivs av en genuin passion och ett engagemang för kvalitet. Som grundare av mitt företag och expert inom marknadsföring och måltidsturism har jag haft äran att bidra till projekt som inte bara utmanat mig professionellt utan också fördjupat min expertis och förståelse för branschen.

Jag är fortfarande lika nyfiken och älskar att lära mig nya saker. Ett personligt åtagande är att aldrig stganera utan oavbrutet förnya min kunskap och dela med mig av mina nyförvärvade insikter för att inspirera andra.

Mitt mål är att hjälpa företag på riktigt och därmed bidra till en hållbar och blomstrande besöksnäring!

För mer information kontakta mig gärna!